For en stund siden bestemte vi oss for at vi hadde lyst å lage klatrevegg på barnerommet. Storesøster er litt av en klatremus, og vi tenkte at det kunne være kjekt å ha noen klatreutfordringer inne, da det er langt mellom klatretrærne på balkongen vår....

(Mobilbilde - beklager kvaliteten)
Klatreveggen er en umiddelbar suksess, og allerede første dagen klatret storesøster nesten til taket.. Heldigvis har vi laget mange hull, så vi kan flytte på grepene og gjøre rutene lettere/vanskeligere ved behov. 

Har du lyst å lage en klatrevegg selv trenger du dette:

Finerplater (kommer i standard størrelse 120 * 240 - vi har montert 2 plater ved siden av hverandre)
Pussepapir
Maling (Jeg brukte i underkant av 3 liter til to plater - 3 strøk)
Islagsmutter m10
Bolter m10 (lengde etter behov - vi har brukt 25 mm lengde som standard og kjøpt noen lengre da noen av grepene var litt tykkere)
Lange sterke skruer som passer veggen der finerplatene skal festes. (Styr unna gipsplateveggen!!!)
 Klatregrep
Yogamatte eller lignende som kan ligge på gulvet inntil veggen


Det fins forskjellige nettbutikker (både norske og utenlandske) som selger klatregrep. Vi bestilte våre på Atomik Climbing Holds, og er veldig fornøyd med dem. Grepene virker solide og kom i klare, fine farger. Rask levering til tross for at grepene ble sendt fra USA, og prisen var det heller ikke noe å si på! Vi bestilte 2 standard mixed sizes wall pack (15 grep pr pakke) og supplerte med noen artige dyr og figurer.


Jeg har desverre ikke tatt bilder av prosessen. Men slik gikk vi frem

Sagde finerplatene i riktig lengde
Tegnet opp rutenett og borret hull til mutterne. Vi valgte å ha hullene tettere i bunn og mer spredt på toppen. Totalt borret vi ca 100 hull pr plate. Det er lurt å lage flere hull en det som til en hver tid er i bruk slik at man enkelt kan justere rutene og stadig lage nye utfordringer
Puss platene på begge sider - men viktigst er selvsagt fremsiden
Mal platene i ønsket farge.
Slå i islagsmutterne fra BAKSIDEN av platen
 Monter platen på veggen. Vi brukte 9 skruer pr plate. 3 i topp, 3 midt på og 3 i bunn
Vent til grepene kommer i posten og skru dem opp etter ønsket vanskelighetsgrad. Til små barn anbefales 6 - 10 grep pr kvadratmeter. Vi bestilte ca 40


21 Responses to "DIY: Klatrevegg på barnerommet"

 1. Sassas mamma Says:

  Så utrolig smart å lage klatrevegg til ei lita klatremus! Jeg har en liten mistanke om at min egen lille snuppe også er det... Så dette er en idè jeg skal prøve å huske på til hun blir større. Takk for at du deler idèen og framgangsmåten her:)

 2. Miriam Says:

  Jøss, så stilig :) Gøy at en kan gjøre slikt selv, og her har du virkelig gjort jobben lettere for andre med en grundig manual som er lett å følge. Håper lillejenta koser seg masse! Well done :)

 3. Stinemorღ Says:

  Så smart! En fantastisk ide!
  Tenker at snuppa koser seg ja :)

  klem

 4. Anonym Says:

  Dåke e kreativ og flink. Blir nok ein "ynda" plass for gullklompane dette. Håper det ikkje blir for mykje "knall og fall" :-) mam

 5. Anders Says:

  Hei. Fantastisk vegg, skal lage likedan til min datter. Festet dere platen rett på veggen? Hvordan blir det da med lengden på skruene som fester festene?

 6. Anne Says:

  Anders: Så gøy at du likte veggen vår! Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan :)

  Vi festet platene rett i veggen. Så for å være sikker på at boltene til å feste grepene ble passe lange tok jeg med meg et par av grepene og gikk på en jernvarebutikk i byen som har veldig godt utvalg i skruer. Så målte jeg hvilken lengde som var mest optimal for oss. Men det kan være lurt å ha med mer enn et grep, for det er ingen standard tykkelse på dem (iallefall ikke på våre) så vi endte opp med tre ulike lengder på skruene.

  Bare spør om det er noe mer du lurer på :)

 7. Anders Says:

  Takk for svar:) Hvilken tykkelse brukte dere på platene?

  Skal male siste strøk på listene i morgen, så kan vi komme igang med plantene:) Gleder meg nok mer enn dattera...

 8. Anders Says:

  Og hvor mye ble det kostende med de to pakkene med 15 grep? ;)

 9. Anne Says:

  Anders: Så gøy at du har så mange spørsmål :) Platene vi har brukt er 1200 mm tykke. De funker helt greit til vårt bruk da vår lille klatremus er 3 år. Om klatreveggen skal brukes av større barn og voksne ville jeg kanskje valgt en litt tykkere plate - bare for å være på den sikre siden, liksom. Men jeg syns platene vi har valgt virker både stødige og stabile.

  Vi betalte rundt 1200 for alle grepene vi bestilte (inkl porto) husker ikke helt akkurat hva de to 15 greps-pakkene kostet. vi bestilte noen figurgrep i tillegg. + at vi betalte 400 i forenklet fortolling når vi hentet pakken på posten. Men likevel var dette mye billigere enn alt annet jeg kunne finne i norske nettbutikker.

 10. Anne Says:

  Haha.. Det ble litt feil.. Selvsagt er ikke platene 1200 mm tykk.. de er derimot 12 mm tykke :)

 11. deasogmia Says:

  Kjempe gøy ide! dere er kreative!
  veldig kjekt at du deler fremgangsmåten her!

 12. Anders Says:

  Hei igjen, og takk for raske svar. Hvilken størrelse er et på islagsmutterne som dere brukte? Skal bestille samme grep som dere har brukt tenkte vi. Kjøpte dere skruene som passet selv her i Norge, eller kjøpte dere med?

 13. Anne Says:

  Anders: Vi brukte islagsmutter m 10. og tilsvarende m 10 skruer (som festes med ubraco). skruene er litt spesielle, så for å få riktig type måtte vi kjøpe syrefaste - så de tåler iallefall en trøkk :)

  Både skruene og mutrene har vi kjøpt her i Norge. Jeg kjøpte våre på en velutstyrt jernia-butikk. Men ellers tipper jeg kanskje at store byggvarebutikker også har. om du er usikker kan du jo skrive ut bildet som jeg har tatt av våre skruer og mutre, da bør de som jobber i butikken kunne hjelpe deg å finne riktig type :)

 14. deasogmia Says:

  Takk for koselig kommentar Anne! så gøy at du har lagt meg til her på siden din! hvordan går det med dere? venter i spenning på nytt blogg-innlegg fra deg!

 15. Anders Says:

  Da er rutene tegnet opp, og det blir omtrent åtti hull i hver plate. hvilken dimensjon bruker en når en skal bore?

  Gleder meg til å gjøre alt ferdig:)

 16. Anne Says:

  Anders: Beklager noe tregt svar denne gangen.. Enda i feriemodus her. Det var mannen som borra hull, og han var litt usikker på om vi brukte 11 eller 12 mm tykt bor. Så da tipper jeg det lureste er å forsøke med 11 først og se om du klarer å slå i mutteren, og evt gå opp en størrelse om det ikke passer.

 17. Anonym Says:

  Hei. Tusen takk for super ide på klartetak nettside, og fremgangsmåte. Vi bygger hus og eldstejenta vår er veldig glad i å klatre, så hun ville gjerme ha en klatrevegg med spiderman blå farge og sort malt edderkopp nett. Vi er midt i prosessen nå så i helgen skal platene kjøpes og males:)

 18. Anonym Says:

  Dette var en kjempegod ide. Den har jeg kopiert :-)

  Vi kjøpte for noen år siden et gammelt hus som skulle restaureres. Siden kona er lite interessert i hvordan ting skal være, har jeg som mann fått utfolde meg til fulle.
  Vi snakker om stor egen hjemmekino med tilhørende stort anlegg. Svært bad med badstue og boblebad mm. Skikkelige hobbyrom har det også blitt. Kan til og med kjøre inn motorsyklen rett inn i huset på det ene hobbyrommet :-)
  På skikkelig mannevis bygger jeg og søker aldri. Gjør alt selv (er utdannet til dette også, før jeg ble ingeniør).

  Huset har to etasjer og et ganske stort loft + kjeller.
  Siden vi skulle totalfikse huset har jeg gått drastisk til verks.

  Jeg har montert inn skittentøysjakt fra 2 etasjen hvor vi har 6 soverom, et bad og et lekerom til barna. Sjakten går fra luke i veggen og rett ned til vaskerommet. Genialt tips.

  Når jeg så klatreveggen din, tenkte jeg at dette kan vi kopiere og overdrive litt på guttevis. Jeg sagde hull i gulvet fra lekerommet og snakket med den lokale klatrerklubben. Der fikk jeg kjøpt alt jeg trengte av klatregrep mm. Fikk også en del bra tips på design mm. Fikk kjøpt noen plater med fjellstruktur også.
  Så nå kan de klatre fra 1 etasje, hvor de har et lite hobby/tegnerom opp til lekerommet i andre etasje og helt opp på loftet. Sikkerhetsmessig har vi gjort det slik at de ikke kan falle mer enn 1 etasje siden veggen er "skrudd i en spiral oppover". Fra før hadde vi en brannmann Sam stolpe som gikk fra 2 etasje og til 1. Vi kjøpte tykke skumgummimatter fra et utsalg. De er ca 40cm tykke. De har vi kledd i en armert tykk presenning fra O.B. Wiik. http://www.obwiik.no/
  Da blir det lett å holde rent, det varer lenge og det er sikkert.
  Vi har også laget 3 vanskelighetsgrader - hvor den vanskeligste var slik at vi voksne måtte bruke noen dager for å få til. 2 av barna klarer seg nå på det mellomste nivået og de har en enorm utvikling. Det er klart at en slik vegg utvikler motorikken til de.
  Vurderer å bygge videre på ideen i vinter og åpne videre ned til barnas lager i kjelleren hvor de har sykler, ski og klær mm. Men har merket at varmen stiger gjennom spiralen litt som en pipe. Har derfor montert inn et greit ventilasjonsanlegg som kun sirkulerer på luften så vi holder varmen nede også.

  Har forresten fått tak i en gammel overbygd sklie (slike spiraler som de har i lekeland/badeland). Lurer litt på om jeg skal ha den fra loftet og ut i en spiral, og inn i 1 etasje i hobbyrommet. Men må vel finne på en løsning med isolering så det ikke kommer en kuldebro inn.

  Jeg vurderer nå å lage en klatrevegg på den ene siden av huset og opp til den ene verandaen i 2 etasje. Men det blir jo lettere for tyver også - så må tenke litt på dette.
  En nabo har bygd opp en vegg på den ene siden av en låve. Den har blitt ganske populær her i området.

  Tror mange er for opptatt av å ha det pent å pyntelig. folk skal tross alt leve der, og barna må få utfolde seg litt. Selvfølgelig har vi en normal stue, spisestue og kjøkken - så besøkende ikke tror de er kommet til en mellomting mellom lekeland og et hobbyrom.

 19. Anne Says:

  Takk for super kommentar, anonym! Hadde vært utrolig festlig å se bilder av klatrespiralen deres.. Høres helt fantastisk ut!! Virkelig noe å ha i bakhodet når vi en gang skal bygge hus!

 20. Anonym Says:

  Hva slags maling brukte dere? Funket den ok?

 21. Anne Says:

  Vi brukte lady 10 veggmaling. Det har funket veldig bra her :)

  Men hos oss er det bare ungene som klatrer, og de bruker ikkje sko, så slitasjen er minimal. Skal veggen brukes mer aktivt ville jeg kanskje malt med trestjerner gulvmaling i stedet. Evt kan man legge et strøk eller to med lakk oppå veggmaling.

Legg inn en kommentar

All you knit is love © 2009 | Layout: Jackbook